Prima pagină > Microsoft Server > Instalarea Windows Small Business Server 2008

Instalarea Windows Small Business Server 2008


Găsindu-ma în situația de a instala un Windows Small Business Server 2008, am profitat de a descrie această operațiunea de instalare în acest ghid, sperând de a ajuta pe cineva.

În prima parte a instalării va fi instalat sistemul Windows Server 2008 x64 și succesiv componentele SBS 2008.
Odată pornit sistemul ne găsim în fața clasicului ecran de instalare a unui Windows:


după ce am ales limba și standardele internaționale, putem începe instalarea sistemului:

La acest punct ni se cere de a introduce Product Key-ul și de a activa Windows-ul la sfârșitul procesului de instalare:

sau putem continua fără a introduce Product key-ul:

După ce am acceptat licența, continuăm instalarea cu alegerea opțiunii Custom:

după care vin prezentate toate discurile prezente în sistem și trebuie să alegem unde instalăm:

Dacă avem nevoie de un driver pentru un eventual controller îl putem insera prin opțiunea Load Driver.
La finele acestei operațiuni se va începe copierea fișierelor pe disc și instalarea sistemului de bază:

Odată repornit sistemul ne găsim în fața primei pagini al Wizard-ului SBS 2008:

Facem click pe Next:

Dacă ora la calculatorul nostru nu este corectă, clicăm la Open Date and Time to verify the clock and time zone settings pentru a seta ora, altfel mergem mai departe cu Next:

Dacă Windows-ul nu are drivere pentru placa de rețea, ca în cazul meu (DELL PowerEdge T610), vom avea posibilitatea de a le instala folosind un suport extern. Facem click la Open Device Manager to install drivers pentru a deschide consola de gestiune a perifericelor, dăm click la controlerul de rețea și alegem Update Driver Software și arătăm calea la driver.
Odată instalat driverul putem continua cu Next:

Dacă serverul nostru nu este conectat la internet alegem opțiunea Do not get the most recent installation updates și Next, însa dacă avem o conexiune internet alegem opțiunea Go online and get the most recent installation updates (recommended) și apăsând pe Next Windows-ul va downloada toate update-urile:

Operațiunea se va termina în câteva minute cu o viteză a internetului de 4 Mbit/s, la sfârșitul căreia vom introduce informațiile generale a societății.
Introducerea acestor date nu este obligator, însa este utilă pentru compilarea automată a diferitor câmpuri care le vom avea mai departe:

Făcând click pe Next trebuie să introducem numele serverului și al domeniului:

Așa cum este clar spus, aceste două nume nu pot fi modificare în continuare. La numele serverul se va adăuga automat sufixul .local
Dacă veți dori de a utiliza un sufix divers, va trebui de utilizat o instalare Unattended cu relativul fișier. Clicând Next va trebui de introdus datele Administratorului:

Aici Login-ul pentru account-ul Administratorului nu poate fi clasicul Administrator, pentru ca un astfel de utilizator deja există implicit și este dezactivat din măsuri de securitate. Odată introduse numele și parola administratorului, care trebuie să fie complicată, clicând Next avem posibilitatea de a instala o versiune trial pe 4 luni Microsoft ForeFront Security for Exchange Server:

În sfârșit apăsând Next avem posibilitatea de a vedea un rezumat al datelor de instalare:

Și clicând Next vom începe faza finală al procesului de instalare:

La finele procesului, care va dura circa câteva ore, sistemul se va restarta și vom avea în față ecranul cu concluziile procesului de instalare:

În cazul meu procesul s-a sfârșit cu câteva warning , pe care le putem vedea clicând link-ul View installation issues:

Putem ignora diferite tipuri de erori, astfel clicând OK avem instalat sistemul nostru SBS 2008. Instalarea sistemului până în acest punct ocupă ocupă circa 14GB de spațiu pe disk și circa 2,5GB de memorie RAM. Din acest moment nu mai avem nevoie de a lucra în consola și astfel vom folosi liber Remote Desktop, care este activat implicit pentru userul care l-am creat în faza de instalare (SBSAdmin).
La această fază putem instala toate driverele care nu au fost instalate, apoi după restarturile necesare putem efectua accesul utilizând login-ul creat mai devreme în faza de instalare.
De fiecare dată consola SBS se va deschide automat, pentru a-i modifica comportamentului veți găsi instrucțiuni în alt viitor articol de al meu.
În interiorul secțiunii Home găsim secțiunea Getting Started Tasks cu lista de task-uri de efectuat pentru a completa instalarea.
În continuare vom vedea care sunt pașii fundamentali pentru completare:

Connect to the Internet
Cu acest wizard vom configura setările relative la conectarea la Internet

Clicând Next sistemul va cauta ruterul:

Pentru detalii cu urmează căutarea ruterului în caz de prezența sau absența unui Server DHCP vă trimit la link-ul: http://blogs.technet.com/b/sbs/archive/2008/09/17/introducing-the-connect-to-the-internet-wizard-ctiw.aspx

Odată configurate corect adresele IP, apăsând pe Next terminăm procedura:

Set up your Internet address
Cu acest wizard configurarea publicării serverului pe internet, se activează și Remote Web Workplace și căsuțele poștale corporative:

Clicând pe Next mai departe trebuie să alegem domeniul(dacă îl avem deja) sau să înregistrăm unul nou cu unul din provideri (GoDaddy.com, eNomCentral, Register.com):

Deci alegem a doua opțiune și facem Next:

Și în cazul acesta alegem a doua opțiune dacă domeniul nostru nu este gestionat de unul din provideri sus menționați și continuăm cu Next.
La următoarea etapă trebuie să introducem numele complet al domeniului nostru.

Implicit SBS utilizează înregistrarea record pentru a accede de la distanță la serverul nostru SBS, dacă doriți să utilizați un al nume apăsați pe linkul Advanced settings:

Odată configurate aceste opțiuni și clicând Configure, wizard-ul va configura Remote Web Workplace, Exchange pentru gestionarea poștei pentru domeniul public și ruterul pentru configurarea regulilor NAT necesare SBS pentru publicarea serviciilor sale(25, 80, 443, 987):

În cazul meu ruterul nu a fost configurat prin protocolul UPNP, obținând următoarea eroare:

și va trebui să îl configurăm manual.

Configure a Smart Host for Internet e-mail

Cu ajutorul acestui wizard putem configura Exchange pentru expedierea poștei electronice direct la serverul de destinație sau putem folosi un Smart Host furnizat de obicei (cel putin așa am întâlnit în Italia) de providerul Internet.

Facem Next:

La acest moment putem alege de a nu folosi Smart Host sau a folosi unul cu posibilitatea de a introduce login-ul și parola în cazul că ni se cere autentificarea. Introduse aceste date și clicând Next, Wizard-ul va completa configurarea:

Add a trusted certificate
Implicit SBS generează un certificat SSL de tipul self-signed, dacă doriți să folosiți un certificat eliberat de un CA acreditat o puteți face cu acest Wizard, care va da posibilitatea de a utiliza un certificat deja instalat sau de a face o cerere la un certificat automat.
Un tutorial în engleză despre acest Wizard este disponibil aici http://blogs.technet.com/b/sbs/archive/2008/09/20/introducing-the-add-a-trusted-certificate-wizard-in-sbs-2008.aspx

Configure server backup
SBS 2008 include sistemul de backup al Windows Server 2008, adăugând un comod wizard și o consolă centralizată pentru gestiune.
SBS 2008 poate efectua backup la:

 • fișiere și dosare
 • System State
 • Exchange
 • WSS (SharePoint)
 • SQL2005
 • MSDE

Sistemul este complet diferit de ceea ce avem în SBS 2003, unde fiecare tip de backup era Full, deci spațiul și timpul erau semnificative. Cu SBS 2008 în schimb fiecare backup este incrementale din punct de vedere al spațiului ocupat și Full din punct de vedere al restabilirii informației.
Aceasta semnifică că avem un avantaj evident în faza de backup cât privește viteza de execuție, cât și versiunile diferite pe care le putem salva într-un storage.
Lansând wizard-ul avem:

Clicând Next:

Aici putem alege suportul de disk pe care vom face backup. Implicit se vizualizează numai suporturile externe USB și IEEE 1394, pentru a utiliza un disk intern trebuie să bifăm Show all valid internal and external backup destination.
Este foarte bine dacă vom utiliza cel puțin 2 discuri externe așa ca să ne asigurăm că avem întotdeauna o copie de siguranță.
Selectând dispozitiv(ul/ele) de backup îi putem da un nume:

La acest punct trecem la setarea a ceea ce va fi salvat:

în acest caz avem numai un singur disc și astfel va fi salvat integral. dacă am fi avut un alt disc prezent în sistem, putem alege anume ce salvăm.
Numai discurile formatate în NTFS pot fi salvate.

Alegând ceea ce vrem să salvăm, mai departe va trebui să alegem când se va face backup-ul. În SBS 2003 alegerea era aproximativ obligatorie odată pe zi. Acum însă având tehnică „incrementale” ne putem gândi la schedulare de mai multe ori pe zi.
Wizard-ul ne propune o planificare de două ori pe zi, la 17.00 și la 23.00, dacă alegem odată pe zi se va seta la 23.00. Dacă alegem Custom putem seta manual orarul dorit.

Clicând pe Next, Wizard-ul ne va informa ce dispozitive alese pentru backup vor fi formate.

Add a new user account
Vom vedea acum cum să creem noi utilizatori în interiorul domeniului.
Odată lansat wizard-ul trebuie să completăm modulul cu datele utilizatorului:

Adăugăm utilizatorul la unul din trei grupuri prestabilite:

 • Standard User
 • Standard User with Administration Links
 • Network Administrator


Găsiți o explicație în ce privește semnificațiile acestor grupuri la această adresă http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc794287(WS.10).aspx
Introduse datele, mai departe trebuie să alegem o parolă complexă:

Odată introdusă parola, utilizatorul va fi creat și la sfârșit vom avea posibilitatea să asociem un calculator la acest user, astfel având posibilitatea de ai adăuga programe sau de a-i modifica profilul, contrar apăsăm Finish.

Dacă trebuie să adăugăm mai multi utilizatori, vom folosi add multiple user accounts, astfel putem alege tipul de account și de a introduce toate datele și de a crea toți utilizatorii la sfârșitul procedurii:

Connect computers to yours network
Pentru a conecta calculatoarele la domeniu trebuie să folosim o aplicație ajutătoare, care o vom salva în un share de rețea cu ajutorul wizard-ului, sau downloadând-ul direct de pe pagina web la adresa http://connect .

Lansând aplicația trebuie să alegem să asociem calculatorul la user-ul logat sau la altul:

Dacă sunt respectate toate condițiile calculatorului putem continua:

Introducem acum numele și parola unui network administrator și continuăm:

asociem un nume și o descriere calculatorului:

Dacă dorim să asociem utilizatori acestui calculator o putem face în ce urmează:

Dacă în calculator erau deja utilizatori, este posibil de migrat datele și setările către utilizatorul nou:

Și asociind un nivel de acces utilizatorului pentru calculatorul actual:

Procedura se sfârșește cu un restart, la finele căruia calculatorul va fi adăugat la domeniu.

Aici sfârșește configurarea de bază a SBS 2008, Remote Web Workplace este disponibil la adresa https://remote.domeniu.com:

de aici puteți intra în poșta electronică prin OWA, la site-ul intern SharePoint, și la calculatoare prin Desktop Remoto.

Ultima configurare la care ne putem opri este configurarea VPN pentru a accepta conexiuni în intrare.
Pentru a face asta utilizăm wizard-ul VPN connection, care o găsim în Connectivity în Network.

Selecționând Allow users to connect to the server by using VPN și clicăm Next pentru lansarea procesului de configurare:

La sfârșitul căreia avem raportul operației:

Wizard-ul va încerca să seteze ruterul pentru NAT-area portului 1723 la server, în caz nereușit avem o eroare:

și va trebui să configurăm ruterul manual.

Deci la acest moment configurațiile de bază sunt terminate și utilizatorii au posibilitatea de a efectua accesul la oricare calculator conectat la domeniu, de a folosi Exchange pentru gestiunea poștei electronice și SharePoint pentru situl intern.
Pentru o aprofundare în ce privește SBS vă consiliez unul din cele mai optime bloguri oficiale de la Microsoft:http://blogs.technet.com/b/sbs/

Cu respect.

 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s