Prima pagină > Virtualization > Utilizarea RemoteApp pe Windows XP – rezolvarea problemei de compatibilitate a aplicațiilor în Windows 7

Utilizarea RemoteApp pe Windows XP – rezolvarea problemei de compatibilitate a aplicațiilor în Windows 7


Una din cele mai întâlnite probleme la migrarea de la Windows XP la Windows 7 este compatibilitatea aplicațiilor, deoarece unele aplicații scrise pentru Windows XP nu funcționează pe Windows 7, sau sunt situri web intranet care pot fi vizualizate doar cu Internet Explorer 6.

O modalitate de a rezolva această problemă este de a folosi Windows XP Mode, o funcționalitate disponibilă pe Windows 7, care permite instalarea unei mașini virtuale (cu sistem de operare Windows XP) direct pe workstation-ul utilizatorului și astfel executând aplicațiile incompatibile cu Windows 7 în interiorul mașinii virtuale. Integrarea cu meniul start permite utilizatorului să folosească cu ușurință aceste aplicații, fiindcă aplicațiile virtuale pot fi deschise din același meniu din care sunt deschise aplicațiile obișnuite,  rezultatul final este acela ca vom vedea numai fereastra aplicației, nu și tot desktop-ul mașinii virtuale.

Distribuire, dar mai ales gestiunea, Windows XP Mode într-o companie mare nu este atât de simplă. Din acest motiv Microsoft pune la dispoziția companiilor care au un contract Software Assurance,  programul Med-V (Microsoft Enterprise Desktop Virtualization), care face parte din pachetul MDOP. Cu ajutorul Med-V 2.0 putem crea pachete în interiorul mașinii virtuale (cu Windows XP SP3) și alte configurări care vor fi utilizate de utilizator.

Ambele opțiuni văzute aici, prevăd ca mașina virtuală, cu Windows XP, să ruleze pe mașina utilizatorului, astfel aceasta trebuie să aibă o putere de calcul adecvată și suficient RAM ca să ruleze 2 sisteme de operare.

O alternativă la aceste soluții este permiterea accesului de la Windows 7 la o aplicație legacy (de ex. Internet Explorer 6 sau Access 97/2000)  instalată pe o mașină remote (cu Windows XP SP3) și care vine prezentată utilizatorului sub forma de RemoteApp.

Mașina remote mai poate fi încă și o mașină virtuală în interiorul unui Datacenter în Hyper-V. Această soluție permite fiecărui utilizator de a avea propriul Personal Virtual Desktop.

Mașina remote mai poate fi și o copie a acelei mașini fizice pe care utilizatorul o folosea înaintea migrării la Windows 7, virtualizată cu o conversie Physical-to-Virtual (P2V).

Cum activăm RemoteApp pe XP

După ce am instalat Windows XP SP3 sau după ce am convertit o mașină existentă, abilităm Desktop Remote și decidem la care utilizatori permitem accesul remote. Putem utiliza un grup din Active Directory dacă mașina face parte din domeniu, sau putem alege doar un singur utilizator dacă dorim să îl utilizăm ca Personal Virtual Desktop.

Pentru activarea funcționalității RemoteApp în Windows XP SP3 este nevoie de a instala Update for Windows® XP SP3 to enable RemoteApp™ și de a reporni sistemul.

După restart trebuie modificat cheia din registru HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\
Terminal Server\TsAppAllowList
valoare fDisabledAllowList=1.

Modificând această cheie, permitem astfel la aplicațiile instalate pe Windows XP, să fie lansate ca RemoteApp.

La acest moment este nevoie de a crea o cheie de registru specifică pentru fiecare aplicație, pe care dorim să o autorizăm. În cazul nostru pentru a porni Internet Explorer 6, trebuie să creăm în interiorul

HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\TerminalServer\TsAppAllowList\Applications

următoarele chei arătate în figură. Dacă cheia Applications nu e există, o vom crea.

Pasul următor constă în crearea unui fișier *.rdp, ulterior modificat pentru a lansa RemoteApp.

Creem o conexiune RemoteApp pentru a utiliza Internet Explorer 6 (instalat pe Windows XP SP3) prin RDP. Pornim de la mașina cu Windows 7, clientul Remote Desktop Connection (mstsc.exe) introducem numele calculatorului (în cazul meu xp.demo.lab). Salvăm fișierul RDP cu comanda Save As într-un loc comod, alegând ca nume pentru salvare numele aplicației (în cazul meu Internet Explorer 6.rdp).

Deschidem cu Notepad fișierul Internet Explorer 6.rdp numai ce creat și introducem modificările ca în figură:

 • remoteapplicationmode:i:1
 • alternate shell:s:rdpinit.exe
 • remoteapplicationprogram:s:||IE6
 • remoteapplicationname:s:Internet Explorer 6
 • disableremoteappcapscheck:i:1
 • prompt for credentials on client:i:1

Cine dorește să acceseze aplicația din exteriorul companiei poate utiliza un Remote Desktop Gateway (în cazul meu rdgw.demo.lab). În acest caz e necesar de modificat parametrii ca în figura:

 • atewayhostname:s:rdgw.demo.lab
 • gatewayusagemethod:i:1
 • gatewaycredentialssource:i:4
 • gatewayprofileusagemethod:i:1
 • promptcredentialonce:i:0

Acum putem salva modificările și lansăm fișierul RDP pentru a verifica.

După introducerea username și password în interiorul ferestrei Details, putem în sfârșit să lansăm aplicația noastră   legacy, așa cum e arătat în figură. În următoarele lansări ale aplicației sau ale altor aplicații care rulează pe aceeași mașină remote nu va fi nevoie de a introduce username-ul și parola, pentru toată durata sesiunii de lucru a Windows 7.  Din păcate în Windows XP nu este posibil de a utiliza single sign-on pentru autentificare, în schimb este posibil dacă utilizăm ca sistem operativ virtual Windows Vista sau Windows 7.

Sesiunea pe Windows XP remote va rămâne deschisă încă și în cazul deconectării de la calculatorul client, așa că cei care au nevoie pot modifica timeout-ul sesiunii deconectate, utilizând Local Group Policy și modificând valoare Computer Configuration –> Administrative Templates –> Windows Components –> Remote Desktop Session Host –> Session Time Limits –> ‘Set time limit for disconnected sessions’.

Utilizarea în acest mod a RemoteApp poate fi implementată atât când Windows XP SP3 este rulat pe mașină fizică, cât și când este rulată pe mașina virtuală, independent de platforma de virtualizare (Microsoft ,VMware etc.).

Distribuția fișierului RDP poate fi efectuată prin intermediul noii funcționalități RemoteApp and Desktop Connection care folosește Remote Desktop Web Access din Windows Server 2008 R2. În acest mod shortcut-urile aplicațiilor legacy vor apărea în meniul start al utilizatorului.

Links:

 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s